Waar een aantal jaar geleden het nog sporadisch voorkwam, komt het tegenwoordig met regelmaat voor dat er een elektrisch aangedreven voertuig in de werkplaats staat. Bij reparaties aan elektrische voertuigen komen best wat vragen kijken.

FHData juicht nationaal onderwijs programma toe!
De huidige generatie leerlingen en studenten verdient, ondanks de coronacrisis, alle kansen op volwaardig onderwijs en een goede toekomst. Daarom heeft het kabinet besloten tot een Nationaal Programma Onderwijs. Hiervoor wordt in totaal 8,5 miljard euro geïnvesteerd.
Het Nationaal Programma Onderwijs is gericht op herstel én ontwikkeling van het onderwijs, op het inhalen én compenseren van vertraging, en op het ondersteunen van iedereen in het onderwijs die het moeilijk heeft. Dit meerjarige plan maken onderwijsministers Van Engelshoven en Slob 17 februari 2021 bekend.
In het plan worden er specifiek voor het MBO maatregelen aangekondigd om BBL-werkplekken zo snel als mogelijk weer op niveau te krijgen. Zo krijgen studenten niet alleen korting op het lesgeld. Ook wordt de subsidie op praktijkleerbanen in het MBO verhoogd naar €2700 (het maximum).
Reactie vanuit FOCWA:
Schadeherstel leer je niet in de schoolbanken, maar op de werkplaats en in de spuitcabine. Dat is volgens FOCWA ook één van de redenen waarom de schadeherstelsector significant meer BBL- leerlingen kent dan andere technische sectoren. Uit onderzoek blijkt ook dat een subsidieregeling voor FOCWA-leden niet de belangrijkste reden is om praktijkleerplaatsen aan te bieden. Maar ze is wel voor de helft van de werkgevers van invloed op het aantal praktijkleerplaatsen dan zij aanbieden.
FOCWA pleitte daarom vorige week nog -met succes- bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voor een uitbreiding van deze regeling. Zodat schadeherstelbedrijven extra ondersteuning ontvangen voor het opleiden van leerling-medewerkers. Want de rol van het bedrijfsleven is essentieel bij het opleiden van vakmensen.